Гледане на кафе – стъпка по стъпка

мар. 18, 2015 |

За да гледаме на кафе са нужни няколко предмета. Порцеланов сервиз за кафе , който трябва да не е прозрачен (не се препоръчват дуралекс сервизите, най-добре е сервизът да от най-обикновен бял порцелан).
Кафето – т.нар. Турско кафе или кафе за джезве. Поставете джезвето на котлона и добавете нужното количество вода. След като тя заври, прибавете количеството кафе, съобразено с броя чаши, който искате да направите. Кафето трябва да заври 3 пъти / това представлява появяване – кафето трябва да се обърне точно 3 пъти (преди да кипне го махате от котлона, след това отново го сложете и така до три пъти).

След като стане готово кафето, се сипва в чашите без да се цеди предварително. Кафето може да се пие със захар, сметана /течна или суха/, мед – това не трябва да ви притеснява, че ще повлияе на процеса на гадаене.

Когато изпиете кафето и на дъното остане само утайката с определено минимално количество кафе, не бързайте да обърнете чашата си. Първо вземете чашата с дясната си ръка и 3 пъти я завъртете по посока на часовниковата стрелка, така че да може утайката да се разлее по стените на чашата – иначе ще се получат много по-малко фигури и ще доведат до грешна информация от наслояването на неразнесената утайка . След това следва да обърнете чашата върху чинийката и сложете един пръст върху дъното на обърната чаша.

Изчакайте няколко минути да се отекат утайката и кафето и преместете използваната чаша върху приготвена предварително салфетка. В никакъв случай не поставяйте салфетката върху чинийката ви, защото по този начин със сигурност ще съсипете изображенията върху салфетката, а тя е много важен компонент от ритуала на гледане на кафе. Гадаенето на кафе почва с чинийката – там могат да се видят основни факти и събития от интимния живот на дадено лице. Много важни фигури са кръга (обвързване) и капките (сълзи).

В края на процедурата поставете палец върху дъното на порцелановата чаша и завъртете един оборот по посока на часовниковата стрелка, намислете си едно желание. Махнете палеца си и в никакъв случай не „облизвайте” утайката, останала върху него, това е често срещана грешка. Първо направете отпечатък върху предната външната страна на чашата в близост до дръжката и остатъка на утайката, която остане върху пръста ви, избършете със салфетка.

Posted in: Uncategorized